TURVALLISTA NETIN KÄYTTÖÄ

                                                 /NETIKET

 

Internetin kautta voit tutustu/tavoittaa satoja miljoonia ihmisiä eri puolilta maailmaa paria nappia painamalla. Netti on täynnä tiedostoja, ohjelmia, kuvia, ääntä ja multimediaa. Tiedon lisäksi verkossa on viihdettä, hupia ja siellä voi lisäksi tehdä ostoksia ja hoitaa pankkiasioita. Voit tehdä omia nettisivuja jotka voi nähdä sadat tuhannet ihmiset eri puolilta maailmaa.

Sähköpostissa kannattaa miettiä mitä kirjoittaa älä kirjoita mitää mitä et ole valmis sanomaan päin naamaa.Kannattaa myös miettiä mitä lähettää älä lähetä mitään ketjuviestejä tai vitsejä, jos et tunne henkilöä

.Älä tarkoituksella kuormita vastaanottajan postilaatikkoa. Harkitse ennen kuin lähetät liitetiedostoja, ovatko ne todella tarpeellisia ja onko vastaanottajalla oikea sovellus niiden avaamiseksi. Ota huomioon, että sähköpostilla tulevat pila- ja onnittelu ohjelmat saattavat levittää tietokoneviruksia ja tukkia sähköpostijärjestelmiä, siksi niiden avaamisessa on noudatettava suurta varovaisuutta ja harkintaa aina.

Kuvahaun tulos haulle netiket

Kytkeydy nettiin aina omalla tunnuksellasi ja salasanallasi. Älä käytä muiden tunnuksia vaikka paras kaverisi olisi kertonut salasanansa. Säilytä salasanaa huolellisesti, jotta kukaan ei saa sitä selville. Jos poistut koneeltasi hetkeksi, käytä salasanasuojattua näytönsäästäjää, jotta kukaan ei pääse lähettämään sähköpostia tai käyttämään verkkoa nimissäsi. Käytä nimimerkkiä jossa sinua ei tunnisteta tai esiinny ilman nimeä vain palveluissa, joissa se on yleinen käytäntö. Muista myös monipuolinen salasana verkossa että kukaan ei voi hakkeroida tiliäsi.

Lisäksi kirjoita asiallisesti keskusteluryhmiin älä provosoi riitoja turhaan. Säilytä vain tarpeelliset  sähköpostiviestit operaattorin palvelimella, poista tarpeettomat viestit ja noudata käyttäjäkohtaisia tila kiintiöitä. Noudata normaalia huolellisuutta ja varovaisuutta silloin, kun lähetät muille käyttäjille ohjelmatiedostoja tai dokumentteja tai kun lisäät niitä omalle www-sivullesi.Jos mahdollista tarkista tiedostot virusten varalta ennen kuin lähetät ne.

Verkossa on myös erilaisia palveluita, joiden käyttäjäksi pitää rekisteröityä. Muista lukea ohjeet huolellisesti ja varmista, että ymmärrät ne, ennen kuin sitoudut mihinkään. Älä koskaan paina Kyllä/Yes -painiketta tai vastaa myöntävästi, ellet varmuudella tiedä mitä kysymyksessä kysytään. Noudata erityistä varovaisuutta käyttäessäsi vieraskielisiä palveluita. Jos palvelu vaatii rekisteröitymistä ja kysyy henkilötietojasi, harkitse muutaman kerran mitä tietoja itsestäsi ilmoitat. Muista myös  että netissä ei ole julkaisukynnystä. Kaikki www-sivuilla oleva ei välttämättä pidä paikkaansa.Esim voita uusi puhelin vastaamalla näihin kysymyksiin. Mikäli jokin tarjous tai palvelu kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, ei se välttämättä ole sitä.

Vaikka useimmat lait on kirjoitettu ennen tietoverkkojen yleistymistä, netti ei tietenkään ole lakien ulkopuolella, vaan voimassa olevat lait koskevat nettiäkin. Kaikki sellainen, mikä olisi laitonta muutenkin, on se laitonta myös netissä. Lisäksi tietotekniikan kova kasvu on pakottanut laatimaan aivan uusia lakeja, joissa on huomioitu internetin erityispiirteitä. Netin ja viestinnän vapauteen liittyy aina myös vastuu. Esimerkiksi www-sivun tekijä on aina vastuussa itse sivunsa sisällöstä. Verkossa olevat sivut näkyvät kaikille maailman netti käyttäjille. Älä siis laita sivulle loukkaavaa tai herjaavaa aineistoa tai mitään muuta , jota et olisi muualla valmis esittämään.

Kuvahaun tulos haulle netiket

Verkossa toimittaessa voivat kyseeseen tulla muun muassa seuraavat säännökset:

 

     1.Älä laita www-sivullesi aineistoa - esimerkiksi tuotenimiä, musiikkia, tekstiä, valokuvia, piirroksia tai mp3-tiedostoja -joihin sinulla ei ole lupaa. Aineiston luvattomasta käytöstä voi seurata taloudellisia kustannuksia tai oikeudellisia seurauksia.

     2. Kansalaiselle on peruslaissa määritetty oikeus luottamuksellisiin viesteihin. Laki koskee myös sähköpostia ja kaikkea sähköistä viestintä lähdettä. Älä siis avaa toisten sähköisiä viestejä ilman toisen lupaa.

      3.Tietoverkon, tiedonsiirron tai sähköpostin tarkoituksellinen häiriköinti ja ylikuormitus on kiellettyä.

      4.Vieraaseen tietojärjestelmään käyttö tai yritys tunkeutua sinne on rikos ja siitä voi saada jopa vankeutta. Lisäksi toisen käyttäjänimen tai salasanojen arvailu on kielletty.

      5. haitallisten virusten levittäminen ja kirjoittaminen on kiellettyä.

      6. Sähköpöstin käyttäminen markkinoinnissa on kiellettyä jos sinulla ei ole vastaanottajan lupaa lähettää hänelle niitä.

      7. Lapsipornon hallussapito ja levittäminen on  kiellettyä.

      8. Rasismiin yllyttäminen tai että itse on rasisminen sosiaalisessa mediassa on kiellettyä

      9. Et saa kerätä henkilötietoja sivuilta vierailevista ihmisistä.

     10. Muista aina kirjoittaa nettiin niin kuin sanoisit muuallakin vaikka voisit esiintyäkkin anonyyminä.